SEO är så mycket mer än optimering av hemsidor
SEO (Search Engine Optimization), eller sökmotoroptimering på svenska, handlar om att se till att dina webbsidor hamnar högt på Google sökmotorer. Men jag anser att det är så mycket mer som ligger i arbetet med SEO. När du jobbar med SEO har du t ex chansen att se vad det egentligen är som din målgrupp har för tankar och frågor kring dina tjänster och produkter, detta kallas med ett finare ord Search Listening.
När det görs en sökning på Google är det viktigt att resultaten till den sökningen blir relevanta för besökaren (Google säger att besökaren alltid är viktigast), det jobbet görs som du säkert förstår med algoritmer. Dessa algoritmer uppdateras ständigt, och just detta använder konstigt nog många som en ursäkt för att inte jobba med SEO. Men om du följer vissa basic regler (som ej ändras nämnvärt över tiden), kan du faktiskt göra mycket av jobbet med Sökmotoroptimeringen själva.
Hur fungerar Google sök
Google sökmotor (i Sverige använder över 95% Google som sökmotor) är en av över 100-talet “webcrawlers” som helt automatiskt söker av all världens webbplatser. Vilken sida som skall hamna överst i sökresultatet avgörs av algoritmer som ständigt ändras av Google. Orsaken till dessa ändringar är att vi som användare vill ha så relevanta resultat så möjligt på vår sökfras. Som lite kuriosa nämner jag här några stora algoritmändringar Panda, Penguin, Hummingbird, Pigeon, och Fred.
Under årens lopp har det har faktiskt hänt att vissa webbplatser har blivit ”drabbade” av dessa stora uppdateringar och rasat i söklistorna över natten. Men följer du bar vissa basregler och ditt eget samvete är rent, dvs du aldrig försöker lura besökaren till din webbplats så är det ingen fara.
Black hat och White hat SEO
Det här med att lura besökaren och Google har genom åren kallats ”Black hat SEO”. Enligt rykte kommer namnen från gamla westernfilmer där man kunde skilja de goda (vita) från de onda (svarta) genom deras färg på cowboyhatten (vet ej om detta är sant dock).
En av anledningarna till alla dessa uppdateringar (tusentals små ändringar under loppet av ett år) av algoritmerna är just att det finns många som vill lura sökmotorn och hamna högre upp i sökresultaten.
Men om du inte har en webbsida som är värd att läsa skall du inte hamna högt i sökresultaten, varken du eller besökaren har nytta av det.
Stor skillnad på 1:a och 5:e plats på Google.
Om du lyckas ta dig till första sidan på en Google sökning har du gjort ett bra arbete (eller så har sökfrasen varit väldigt nischad). När du väl är på första sidan så är nästa steg att arbeta dig uppåt, till kanske 1 – 5:e plats där det helt plötsligt börjar hända saker.
Med detta sagt förstår du kanske att arbetet med SEO aldrig tar slut, det är ett jobb som bara fortsätter och fortsätter. Men det är ett väldigt roligt jobb, där du lär känna din målgrupp och dina tjänster på ett bra sätt.
Här ovan ser du skillnaden mellan de olika platserna på ett Google sök, av 2400 sökningar väljer 729 första resultatet medans 5:e platsen får 112 besök. Detta innebär att du får nästan 100 fler besökare per plats du kommer högre upp i en Googlesökning. Enligt Ubesuggest 14 jan 2021.
Två metoder för SEO
De finns två väldigt olika typer av sätt att göra en sökmotoroptimering, och det är ONPAGE samt OFFPAGE. Och du hör ju ganska tydligt på namnen vad det är de innebär.
Om jag skall väldigt enkelt förklara skillnaderna är ONPAGE en metod där arbetet utförs på webbplatsen, till skillnad från OFFPAGE där arbetet utförs på andra platser än den egna webbplatsen. Här nedan förklarar jag lite vad de olika arbetsmetoderna kan vara.
Offpage – metoder:
- få andra webbsidor som handlar om samma ämne att länka till din sida
- se till att dessa länkar är utförda med korrekt ankartexter
- se till att det länkas från t ex sociala medier
Onpage – metoder:
- hitta vilka ord som målgruppen söker med
publicera relevant innehåll med tanke på punkten ovan - skriva bra rubriker med framtagna nyckelord, samt tagga dessa med HTML-taggar såsom H1, H2
- tagga alla länkar korrekt som leder till sidan eller till andra sidor
- väldigt viktigt också att designa sidan så att målgruppen gillar sidan
- göra sidan tillgänglig för alla
- se till att sidan laddar snabbt och fungerar lika bra på t ex mobiler
Andra ställen där du kan leta nyckelord?
När du skall ta reda på hur folk letar efter saker i digitala medier gäller det att vara finurlig och ha lite fantasi. En sak jag själv brukar göra är att fundera lite på hur jag beter mig i t ex olika sociala medier. Visst är det så att du söker med hashtaggar? Där har du lösningen, gå in i de sociala medier du är intresserad av, och se hur många som använder olika hashtaggar.
Vad kostar SEO?
Kanske du tror att SEO är dyrt, ingenting kunde vara mer fel. Det som krävs däremot är att du lägger in tiden som krävs för att lära dig vad din målgrupps behov är och vilka ord de söker med. Och det tar inte slut där, när du väl har fått besökaren till din sajt är det viktigt att innehållet är precis det de önskade att finna när de Googlade.
När du har gjort dessa saker rätt är det faktiskt ganska lätt och du lär dig en massa saker om din målgrupp och vad deras behov är.
Jobbet du gör idag, har du sedan nytta av många år fram i tiden
En av de största fördelarna jag ser med SEO är att investeringen bara fortsätter att ge avkastning utan att man behöver lägga någon större kraft på den. En annonsering med t ex Adwords, kostar så länge du vill ha resultat. Den dagen du inte annonserar längre tar det slut direkt, trafiken upphör. Jag ser SEO som en metod att hamna på gågatan istället för att butiken ligger på en lite bakgata, och detta utan att betala mer. Kunde inte vara bättre, eller hur?
När skall jag då börja med sökmotoroptimering och var börjar jag?
Det är många som tycker den frågan är svår, och det finns så många olika svar på den. Tänker jag rätt, och kan jag göra saker fel? Ingen fara, sätt igång nu, tveka inte. Jag hade en elev på en av mina kurser som dag två kom tillbaka och sa att han hade skrivit descriptions på 20 stycken webbsidor efter gårdagens kurs. Detta lilla jobbet kunde innebära att besökarna kom till hans webbplats istället för att gå till sidan ovanför eller under hans.
Som jag ser det finns det tre enkla saker du kan göra för att se hur du ligger till med SEO i dag:
- har du redan mycket söktrafik (detta ser du i Google Analytics)
- kommer du högt upp på sökningar (Googla) med relevanta ord för din verksamhet, men inte lockar trafiken (Google Analytics)
- du varken kommer högt upp eller har någon söktrafik